Meny

Sörmland laddar för framtida regionbildning

Viking Jonsson (S). Foto: Christian Holmér

Trion som får ansvaret att samordna diskussionerna i Sörmland och företräda länet vid nationella överläggningar är Viking Jonsson (S), Åsa Kullgren (S) och Daniel Portnoff (M). De kommer att ha direkta kontakter med Indelningskommittén som består av före detta landshövding Barbro Holmberg och före detta riksdagsledamoten Kent Johansson.

Kommitténs uppdrag är att föreslå en ny läns- och landstingsindelning som innebär att Sverige delas in i färre län och landsting.

- Frågan om Sveriges regionala indelning har diskuterats i decennier utan någon egentlig lösning. Nu ser jag verkligen fram emot att det kommer att hända något, säger Viking Jonsson.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har också uppmanat kommuner och landsting att bilda en arbetsgrupp i varje län. Det är för att fler, både partier och kommuner, ska vara delaktiga och veta vad som pågår.

Det första mötet med Indelningskommittén äger rum redan den 21 oktober. Kommitténs slutbetänkande ska lämnas i augusti 2017. Då ska alla berörda parter vara väl insatta i förslaget. Senast den 1 januari 2023 ska det träda i kraft.

 

Redaktör: Administrator

Uppdaterad: 2016-09-06

Kommentera här...
Fyll i ditt namn
Fyll i din e-postadress...