Meny

Fossilfria sörmlandsbussar

Bild på många bussar som angjort vid bussterminalen i Nyköping.

Sedan årsskiftet är det ännu mer miljövänligt att åka kollektivt. Tack vare hårt ställda miljökrav i Sörmlandstrafikens upphandling drivs nu Nobinas alla bussar i Sörmland med förnyelsebart bränsle istället för diesel.

Bränslena som används är RME och HVO, vilket står för rapsmetylester respektive Hydrogenated Vegetable Oil.  RME köps in från Finland och består av rapsfrö som pressas för att få ut oljan. Råvaran till HVO är slaktbiprodukter.

- De här drivmedlen är mycket bättre för miljön än diesel, och är ett steg i rätt riktning för att minska klimatpåverkan från transporter i länet, säger Christoffer Wendel, strateg på Regionförbundet Sörmland. Men på sikt hoppas vi att länet ska kunna bidra med biogas som drivmedel producerad från råvara framställd i Sörmland.

- Råvaruframställningen gynnar nya gröna näringsgrenar i Sörmland och har därmed en gynnsam inverkan på den regionala utvecklingen samtidigt som den utgör ett viktigt bidrag till en bättre miljö, fortsätter han.

Under hösten beviljade Naturvårdsverket 72 miljoner kronor i stöd för uppbyggnad av två nya lantbruksbaserade biogasanläggningar i Nyköping och Strängnäs. Därmed finns möjligheten att kunna övergå till lokalt producerat miljöbränsle i framtiden. Här kan du läsa mer om de nya biogasanläggningarna.

Redaktör: Administrator

Uppdaterad: 2016-09-06

Kommentera här...
Fyll i ditt namn
Fyll i din e-postadress...