Meny

Gott om mathantverk men ont om kockar

Bild på konditor. Foto: www.pixabay.com

Aldrig tycks intresset för närproducerad mat och gastronomiska upplevelser varit större än nu. Sörmland vinner mark inom mathantverk med produkter av hög kvalitet och som arrangör av uppskattade matevent, men varför vill så få utbilda sig till kock?

I dagarna arrangerar Gastronomiska Samtal ett måltidsforum i Nyköping med mängder av aktiviteter. Bland annat har tävlingen Matverk 2016 avgjorts. Den är Sveriges största i sitt slag och vänder sig till råvaruproducenter, förädlare och matlagare som landskapsvis tävlar i lag. Sörmlands bidrag ”Sörmländsk skogskorv” kammade hem ett andrapris, slaget av Gotlands ”Rosengårdens Ramslöksgremolata”.

Landshövding Liselott Hagberg delade ut priserna tillsammans med den välkända kocken Mathias Dahlgren och matprofilen Hans Naess.

"Genuint och innovativt innehåll med stark koppling till landskapet den kommer från. Väl förpackad med ett genomarbetat kommunikationskoncept. Krispig på utsidan och ett saftigt välstoppat innehåll bestående av vildsvin, älg, granskott och älgört, direkt från den sörmländska skogen", löd juryns motivering till  skogskorvens andrapris.

Bakom ”Sörmländsk Skogskorv” står Lena Engelmark Embertsén från Högtorps Gård, Christer Olofsson från Vrena Viltslakteri och Marie Pettersson från Mälarchark.

Samtidigt råder det brist på utbildade kockar, bagare och konditorer. Därför gör Thomasgymnasiet i Strängnäs en ambitiös satsning på ett nytt restaurangprogram, Culinary Craft, till hösten 2016. Yrkesprogrammet är en del av länets matstrategi ”Stolt mat i Sörmland” med målet att matcha näringens framtida rekryteringsbehov.

– Vårt nya Restaurang & Livsmedelsprogram kommer att öppna många dörrar för elever som vill arbeta med framtidens måltidshantverk. Våra samarbetspartners och programråd kommer att vara utbildningens hjärta och kunskapsbank. Deras breda förankring såväl lokalt, regionalt som nationellt, stora kontaktnät och brinnande intresse för mat- och måltidsutveckling och entreprenörskap borgar för en helt unik utbildning, säger Anna Zachrisson, rektor på Thomasgymnasiet, i ett pressmeddelande.

Prisbelönta krögaren Fredrik Eriksson, som är uppvuxen i Sörmland och nu driver Långbro Värdshus och Restaurang Asplund, kommer att vara en samarbetspartner till utbildningen, liksom landshövding Liselott Hagberg.

Redaktör: Carina Wilhelmsson

Uppdaterad: 2017-05-04

Kommentera här...
Fyll i ditt namn
Fyll i din e-postadress...