Meny

Ny innovativ utbildningsmodell ska stärka vården

Bild på extra händer inom vård och omsorgssektorn. Foto: Wolfgang Borscher www.pixabay.com Wolfgang Borscher
En ny utbildningsmodell i Sörmland kan göra nyanlända till den extra resurs som så väl behövs inom vård- och omsorgssektorn.

Det kommer att saknas tusentals undersköterskor i Sörmland inom en inte alltför avlägsen framtid. Samtidigt har vi bland den högsta arbetslösheten i landet och många nyanlända vill inget hellre än att komma i arbete. Nu finns en ny innovativ utbildningsmodell i länet där nyanlända snabbt ska få lära sig undersköterskeyrket.

I dagarna har projektet ”Arbetsplatsintegrerat lärande” fått klartecken från Europeiska socialfonden. Genom det ska arbetsgivare inom vård och omsorg utveckla en ny utbildningsmodell som är bättre anpassad till dagens behov och förutsättningar.

- Vi riktar oss i första hand till de som riskerar att inte komma in på arbetsmarknaden på grund av bristande kunskaper i svenska och bristande yrkeskompetens, förklarar Ann-Britt Nordahl på Regionförbundet Sörmland som ligger bakom ansökan.

Målgruppen är nyanlända, arbetslösa utomeuropeiskt födda personer som befinner sig i etableringsuppdraget, vilket innebär att de fått uppehållstillstånd och läser svenska för invandrare.

Utbildningsmodellen går ut på att deltagarna varvar SFI-studier med praktiskt arbete som undersköterska på en arbetsplats i Eskilstuna, Oxelösund eller Trosa, de kommuner som deltar i projektet. Deltagarnas förkunskaper liksom deras personliga förutsättningar avgör hur lång utbildningstid blir, den kommer alltså att variera från person till person och det innebär att de 30 platser som erbjuds kan komma fler personer än så till del.

På de aktuella arbetsplatserna ska någon ur den ordinarie personalen fungera som språkombud och hjälpa till att förklara ord, begrepp och kulturskillnader under den arbetsplatsförlagda utbildningstiden.


Projektet påbörjas den 1 augusti år och avslutas den sista juni 2019. Det omfattar en total budget på 13,8 miljoner kronor varav 6,5 miljoner kronor kommer från Europeiska socialfonden. Resten finansieras av Eskilstuna, Trosa och Oxelösund.

Europeiska socialfondens logotyp

Redaktör: Administrator

Uppdaterad: 2016-09-06

Kommentera här...
Fyll i ditt namn
Fyll i din e-postadress...