Meny

Sörmland laddar för fler elbilar

Bild på representanter för de kommuner och organisationer som ska bygga fler laddstationer i Sörmland. Foto Emelie Österqvist, Länsstyrelsen Emelie Österqvist, Länsstyrelsen
Snart blir det enklare att ladda sin elbil för Landstinget Sörmland, Strängnäs kommun, Oxelö Energi, Eskilstuna kommun och Klara Fastigheter har alla tagit beslut om att investera i laddningsstationer. Foto: Emelie Österqvist, Länsstyrelsen

Det är många som kan tänka sig att köpa en elbil - om det finns någonstans att ladda den! Och egentligen är det varken särskilt dyrt eller komplicerat att bygga fler laddstationer, men det är en ny marknad som har många frågor. För att räta ut så många av dem som möjligt arrangerade Laddinfra Öst en elbilsmässa i Eskilstuna den 27 maj.

– Vi vill skapa kontaktytor mellan aktörer och påskynda utbyggnaden av laddinfrastrukturen i vår region, säger Emelie Österqvist, projektledare för Laddinfra Öst.

Det finns fler modeller av elbilar än vad många kanske tror. Ett 20-tal olika modeller radade upp sig för visning och provkörning – något som var mycket populärt hos både deltagare och allmänheten.

När det gäller laddningsfrågan presenterades en hel del innovativa lösningar, alltifrån att använda det vanliga belysningssystemet till att koppla samman det med solcellsanläggningar.

Landshövding Liselott Hagberg lever som hon lär och anlände till mässan i en elbil. Tillsammans med Arne Jonsson, kommunfullmäktigeledamot (C) i Eskilstuna invigningstalade hon om fossilfria fordon som en av nyckelfaktorerna i den klimatutmaning som vi står inför men att vi behöver mångfalden av lösningar och bränslen för att lyckas. De olika alternativen får inte stå i konflikt med varandra utan fungera som komplement.

– Tiden för handling är nu, avslutade landshövdingen sitt tal.

Och nog är Sörmland på gång. Landstinget Sörmland, Strängnäs kommun, Oxelö Energi, Eskilstuna kommun och Klara Fastigheter har alla tagit beslut om att investera i laddningsstationer!

 

Fotnot: Laddinfra Öst är ett samverkansprojekt mellan länsstyrelserna och regionerna/regionförbunden i Östra Mellansverige.

Redaktör: Administrator

Uppdaterad: 2016-09-06

Kommentera här...
Fyll i ditt namn
Fyll i din e-postadress...