Meny

Hittar smart mat hem till Sörmland?

Bild på dessert med bland annat mjölmaskar. Foto: Per Börell Per Börell
Vad sägs om dessert med hallon och mjölmaskar? Deltagarna på konferensen om nya smarta, alternativa sätt att producera mat fick en annorlunda upplevelse som avslutning på middagen.

Tulpaner är en välkänd holländsk specialitet, men visste du att de är minst lika duktiga på frukt, grönsaker, kött och mejeriprodukter och ligger i framkant i teknikutvecklingen för smarta och resurssnåla sätt att producera det på? Årets nationella konferens ”Global Changes – Challenges for innovation clusters” var förlagd till Brainport Eindhoven Region, och regionförbundets strateg Emma Hanson var där.

Tillsammans med kollegor från projektet Smart Specialisering i Östra Mellansverige hämtade Emma Hanson kunskap och inspiration till bland annat Sörmlands blivande Gröna kluster.

- Ett nytt sätt att förlänga hållbarheten på mat på var spännande att ta del av, berättar hon om ett av studiebesöken som gjordes.

Genom att utsätta processad mat för högt vattentryck och få den en längre hållbarhet utan traditionella konserveringsmedel. Den nya tekniken demonstrerades på ett tekniklabb i en företagspark som arbetar utifrån klustertänket att företag och offentliga aktörer arbetar tillsammans med utveckling och gemensam affärsnytta. Även ett stort logistikcentrum för frukt och grönsaker besöktes och där visades hur de arbetar med att lagra och transportera färskvaror.

Välkända tekniktillverkaren Philips har sin hemvist i Eindhoven och har varit staden trogen sedan etableringen i slutet av 1800-talet. Fabriken, som började med tillverkning av glödlampor, har växt allteftersom och spelar en stor roll för stadens identitet. Därför var de extra stolta att presentera sitt senaste affärsområde, hälsoteknik.

Till talarna under konferensen hörde Nederländernas näringsminister Bertholt Leeftink liksom Prins Constantijn av Oranien, även ambassadör för de nederländska gröna näringarna, som berättade om landets handelsutbyte med USA. Föredragen av grundaren till begreppet ”Smart specialisering”, Dominique Foray från universitetet i Lausanne, och Claire Ruskin från Cambridge Network Ltd som vittnade om effekterna när gamla och nya företag möts, kändes extra minnesvärda.

- Vikten av möten och korskopplingar mellan olika branscher och typer av företag tar jag med mig hem, säger Emma Hanson.

Hon syftar på win-win-situationen när etablerade företag förs samman med innovativa, unga start-up-företag med andra arbetssätt.

Frågan är om också de nya experimentella maträtterna som provsmakades på konferensmiddagen får följa med hem. Vad sägs om förrätten Aquaponic-sallad med laxöring och grönsaker odlade i ett slutet system och desserten med ätbara blommor och mjölmaskar?

Läs mer om Regionförbundet Sörmlands arbete med Smart specialisering!

Redaktör: Carina Wilhelmsson

Uppdaterad: 2016-11-23

Kommentera här...
Fyll i ditt namn
Fyll i din e-postadress...