Meny

Ingen Svealandsregion för Sörmlands del

Bild på Viking Jonsson
- Nu blir det så att vi har tre stora regioner där hälften av Sveriges befolkning bor. De övriga bor i 18 olika landsting som får svårt att hävda sig mot de stora regionerna som med all kraft tar allt större del av de regionala medlen, säger Regionförbundet Sörmlands ordförande Viking Jonsson, (S).

Det blir inte någon ny, stor Svealandsregion där Sörmland skulle ha ingått. Det står klart sedan civilminister Ardalan Shekarabi på torsdagseftermiddagen meddelade att det inte finns något stöd från riksdagspartierna för att gå vidare med regionreformen. Detta efter att både Centerpartiet och Kristdemokraterna drog sig ur förhandlingarna med regeringen om att bilda nya storregioner varav Svealandsregionen skulle ha varit en.

 

- Nu blir det så att vi har tre stora regioner där hälften av Sveriges befolkning bor. De övriga bor i 18 olika landsting som får svårt att hävda sig mot de stora regionerna som med all kraft tar allt större del av de regionala medlen, säger Regionförbundet Sörmlands ordförande Viking Jonsson, (S), i en kommentar till P4 Sörmland.

Han tror dessutom att beskedet om de avbrutna förhandlingarna innebär dåliga nyheter för landets landsting.

Det var igår, torsdagen den 24 november, som diskussionerna om de planerade storregionerna bröt samman efter att de två återstående partierna i Alliansen meddelat att de hoppat av. Dessförinnan hade Liberalerna och Moderaterna i riksdagen meddelat att de inte var intresserade av att delta i förhandlingarna längre.

För Sörmlands del innebär det att det inte blir någon Svealandsregion där Sörmland skulle ha ingått tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland och Örebro.

- Staten måste nu hantera frågan på annat sätt eftersom grundproblemet, som regiondiskussionen vilar på, finns kvar, säger Hans Ekström, (S), riksdagsledamot från Sörmland till P4 Sörmland.

Målet för det fortsatta arbetet var annars att en proposition skulle läggas i början av nästa sommar som gjort det möjligt att bilda Svealandsregionen och utöka Västra Götalandsregionen med Värmland. Regeringen hade tidigare släppt tankarna på att bilda storregion Norrland på grund av det stora motståndet där Jämtland lyfts bort i ett tidigare skede. Nu blir det inte någon proposition överhuvudtaget.

Ett av argumenten för att bilda storregioner var att landstingen skulle ha råd med en likvärdig vård i hela landet eftersom hälften av dem gått med underskott de senaste åren, dock inte Sörmlands läns landsting.

Majoriteterna i de berörda landstingen sa dessutom ja till storregioner i sina remissvar men på flera håll har det funnits en stor kritik från invånarna, bland annat i den södra delen av Sörmland där kravet på en folkomröstning i frågan har initierats.

 

Redaktör: Carina Wilhelmsson

Uppdaterad: 2016-11-25

Kommentera här...
Fyll i ditt namn
Fyll i din e-postadress...