Meny

Framåt för Ung Företagsamhet

Bild på tjej i kassan.
Att driva företag under skoltid har visat sig ha god inverkan på eleverna då forskning visar ett de senare får högre medelinkomst, blir chefer i större utsträckning och har lättare att etablera sig på arbetsmarknaden. Foto: Therese Swärd

Det ska inte spela någon roll vilket program du läser eller vilken skola du går på, alla gymnasieungdomar ska få möjlighet att driva ett företag på skoltid under ett år. Det är Ung Företagsamhets vision och Sörmland närmar sig målet. Bara det senaste året har UF-företagandet ökat med nio procent.

Orsaken tros vara att fler gymnasieskolor och dess ledning fått upp ögonen för det positiva med att prova på entreprenörskap, och att det inte alls är förbehållet program som ekonomi- och handelsprogrammen.  Genom att få prova att starta och driva företag under skoltid och att omsätta sina idéer i handling och se om de håller eller inte får de viktiga lärdomar.  Att ha drivit UF-företag ger ofta högre medelinkomst, större möjlighet att bli chef och bättre chanser till etablering på arbetsmarknaden när eleverna sedan kommer ut i arbetslivet, visar forskning.

I Sörmland drivs idag 241 UF-företag av 793 ungdomar. 39 lärare ägnar sig åt detta på 16 gymnasieskolor.

Regionförbundet Sörmland stöttar verksamheten sedan många år tillbaka, och är också en av värdarna för helgens årliga UF-mässa som går av stapeln i Strängnäs. Då kommer vinnaren av mest ärofyllda utmärkelsen Årets UF-företag att utses,  men det finns många fler spännande kategorier att tävla i.

Magnus Nilsson, strateg på Regionförbundet Sörmland, ser fram emot att vara ordförande för juryn som ska utse Årets produktutvecklare. 20 UF-företag tävlar i kategorin och har skickat in sina affärsplaner.

- Jag ser fram emot att hitta unga företag som visar på verkligt nytänkande med idéer som har goda kommersiella möjligheter, säger Magnus Nilsson.

Här kan du läsa mer om regionförbundets arbete med Ung Företagsamhet.

Redaktör: Carina Wilhelmsson

Uppdaterad: 2017-03-15

Kommentera här...
Fyll i ditt namn
Fyll i din e-postadress...