Meny

Minister besökte högeffektivt lantbruk

Bild på familjen Reuterström och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och biträdande regiondirektör Catharina Frändberg (mitten).
Lantbruksfamiljen Reuterström på St Lövhulta i Eskilstuna fick besök av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Jorden ska räcka länge, och med ny teknik och vetenskap går det bra att vara rädd om miljön. Det fick landsbygdsministern se prov på när han besökte familjen Reuterström i Eskilstuna den 19 april.

Biobaserade näringar tillhör ett av Sörmlands styrkeområden, det har regionförbundets arbete med smart specialisering konstaterat. Vid sidan av avancerad tillverkningsindustri och verksamhetsnära digitala tjänster är det alltså inom lantbruket som Sörmland är riktigt bra och har fortsatt goda möjligheter att utvecklas. Och igår fick en av de stora matproducenterna i länet, familjen Reuterström på St Lövhulta i Eskilstuna, besök av lantbruksminister Sven-Erik Bucht (S).

På St Lövhulta odlas spannmål och här har de tagit tillvara de möjligheter som vetenskap och teknik erbjuder så att de kan maximera sina skördar och få hög lönsamhet, samtidigt som de minskar slitaget på marken och värnar om miljön. För jorden ska räcka länge och är inget som vår generation kan förbruka.

I deras högeffektiva jordbruk har traktorerna tekniska finesser som till exempel mäter jordens behov av gödsel så att varje jordplätt får just så mycket som den behöver, inte mer. Det är ett bidra till att minska problemet med övergödning. Skördetröskor och traktorer "pratar" med varandra för att hålla samma takt och blir allt mer automatiserade. Familjen berättar att det finns en rad tekniska möjligheter med innovativ automatisering som knackar på dörren och som bara väntar på det allra sista steget för att komma ut på marknaden, som helt förarlösa traktorer. Frågan om hur de ska ta sig till åkern utan chaufför är dock ännu olöst.

Redaktör: Carina Wilhelmsson

Uppdaterad: 2017-04-20

Kommentera här...
Fyll i ditt namn
Fyll i din e-postadress...