Meny

Nu blir det enklare att pendla i Mälardalen

På söndag 1 oktober införs Movingo, den nya pendlarbiljetten som gäller i hela Mälardalen.

Söndagen den 1 oktober införs den – den nya pendlarbiljetten Movingo som ersätter tidigare TiM-biljetter. Det innebär att du exempelvis kan åka lokalbuss till tågstationen i Eskilstuna, vidare med tåg till Stockholm och tunnelbana till Solna – på ett och samma kort!

Movingobiljetten innebär alltså att pendlare över länsgränserna i Sörmland, Västmanland, Örebro, Östergötland, Uppsala och Stockholm kan resa från dörr till dörr – på en och samma biljett. För en resenär som exempelvis pendlar Eskilstuna-Stockholm ingår alltså, förutom tågsträckan, både Sörmlandstrafikens och SL:s lokala kollektivtrafik.

Enklare och billigare att pendla
Syftet bakom denna stora satsning är naturligtvis att det ska bli både enklare och billigare att pendla när du inte behöver ha flera olika biljetter. Förhoppningen är också att det ska föra med sig att fler ställer bilen och använder kollektivtrafiken hela vägen ut.

Införandet av en ny pendlarbiljett är en omfattande förändring som kommer att beröra ett stort antal pendlare i länet och det innebär också att nuvarande TiM-pendlare måste ”konvertera” till Movingobiljetten.

Ett och samma kort
Månadsresandet har tidigare varit krångligt i Mälardalen. Det har krävts flera olika månadskort och prissättningen har inte utgått från resenären utan från vad respektive trafikföretag velat ta ut. Resultatet har blivit att det varit dyrare att resa ju fler län och trafikföretag som varit inblandade. När Movingo nu införs behöver resenärerna inte längre tänka på vem som kör tåget eller bussen eller i vilket län man befinner sig – Movingo gäller både på tågsträckan och i all lokaltrafik längs sträckan.

Sedan i somras står det också klart att Sörmland får en nyckelroll i samarbetet eftersom Sörmlands kollektivtrafikmyndighet fått uppdraget att ansvara för kundservicefunktionen. Det innebär att Sörmland ska koordinera och organisera kontakten med resenärerna.

Mer information
Under de två första veckorna kommer personal att finnas på plats på stationer och på tågen i hela Mälardalen för att informera om den nya pendlarbiljetten. 

Läs mer om Movingo på www.movingo.se. eller se informationsfilmen här:

Redaktör: Maria Edström

Uppdaterad: 2017-09-28