Meny

Ta chansen eller låta tåget gå?

Hur ska Vingåkers Outlet dra fördel av det kulinariska Katrineholm och hur kan till exempel Dufweholms herrgård och Julita gård dra nytta av en av Sörmlands största shoppingmål? Ja, det är några av de frågor som vi politiker i länet borde diskutera sedan det står tämligen klart att besöksnäringen verkligen kommer att bli en framtida basnäring för stora delar av Sverige, inklusive Sörmland.

Publicerad i Katrineholms Kuriren den 4 juli 2012

Det fick vi om inte annat bekräftat när vi besökte Åre för en dryg månad sedan och där temat var "Vad kan vi lära av Jämtland/Åre?". Och det enkla svaret på det var, en hel del!

Ett 30-tal politiker och högre tjänstemän från länets samtliga kommuner och landstinget hade då, under ett par dagar, möjlighet att studera den resa som bland annat Åre genomgått under de senaste 30 åren genom att öka antalet turistbäddar från 2 100 i början av 1980-talet till dagens 33 000! Och svaret på frågan om hur det har gått till är tämligen enkel den också, genom konsekvens och samarbete vilket också alla som vi träffade kunde intyga.

Hur ser det då ut här hemma i Sörmland och vad har vi för eventuella likheter med Åre?

Ja, inte har vi någon Åreskuta, inte något Holiday Inn och inte någon bergbana heller men vi har å andra sidan en linbana, tre järnvägar, två motorvägar och en flygplats.

Vad gör vi till exempel av Skavsta som tar emot tre miljoner resenärer per år? Hur får vi dem att stanna kvar i Sörmland och vad har vi att erbjuda?

Jo, vi har till exempel en kock - Tommy Myllimäki - som kommit tvåa i Kock-VM och som fortfarande är verksam i länet. Vi har en av Sveriges verkligt få vingårdar och vi tillverkar utmärkt ost inom en radie av bara några mil.

Snacka om att vi har mycket som talar för det goda livet och vi är dessutom dåliga på att visa upp vad vi har och vara stolta för det!

Sörmland har nu fått chansen att bli ytterligare en av sex destinationer som ska marknadsföras internationellt av Visit Sweden. Det finns 15 redan i dag, som till exempel Gotland, och inom ett par år ska Sverige ha 35 sådana internationella destinationsmål.

Sörmland har nu chansen att bli ett av dem och frågan är om vi har råd att missa det tåget?

Men för att inte missa det så krävs det samordning och engagemang och det hoppas jag att Regionförbundet Sörmland kan initiera och vidmakthålla!

Viking Jonsson, ordförande Regionförbundet Sörmland

Redaktör: Monica Swärd

Uppdaterad: 2015-04-14

Lyssna på sidan

Kontaktperson

Viking Jonsson (S), Vingåkers kommun

Välkommen att kontakta
mig för mer information!

Viking Jonsson (S), Vingåkers kommun

Ordförande i regionstyrelsen, ordförande i arbetsutskottet, ingår i regionstyrelsens presidium

Skicka e-post
Telefon: 070-528 22 45