Meny

Regionförbundet Sörmland uppmanar regeringen: - Håll ingångna avtal!

Regeringen beslutade den 22 december att ”frysa” utlovade bidrag för utbyggnad av sammanbindande nät, bredband. Den sammanlagda summan av dessa medel för Sörmlands del är 16,6 miljoner kronor. Kommunerna har i sin tur att betala bredbandsleverantörerna, men står nu utan utlovade medel för detta

- Vi uppmanar regeringen att hålla ingångna avtal, säger Marita Bengtsson ordförande i regionförbundet Sörmland. Kommunerna i länet har i samverkan gjort en framåtsyftande satsning på bredband till gagn för enskilda och företag i länet i tron att staten skulle bidra med de medel man utlovat. Nu när staten plötsligt inte håller ord ställs kommunerna inför fullbordat faktum och tvingas betala för utgifter man inte haft planering för. Värst drabbade blir länets minsta kommuner.

- Det är också olyckligt att just projekt som tillkommit i samverkan drabbas, säger Marita Bengtsson. Sådana projekt förutsätter en gemensam vilja, något vi behöver mer av för att kraftsamla över kommungränserna för bättre tillväxt, jobb och infrastruktur. Därför borde regeringen uppmuntra samverkan i stället för att sätta käppar i hjulen för dem.

- Vi accepterar därför inte att regeringen frångår sina utfästelser.

Effekt för berörda Sörmlandskommuner:

Eskilstuna -  
Flen  2,9 miljoner kronor
Gnesta  1,5 miljoner kronor
Nyköping  4,4 miljoner kronor
Oxelösund  -
Strängnäs 4,1 miljoner kronor
 Trosa  1,4 miljoner kronor
Vingåker  2,3 miljoner kronor

Statsbidragets konstruktion gör att kommuner med många mindre orter drabbas hårdare. Bidraget blir högre om kommunen i fråga har många mindre orter att binda samman. För kommuner med stor huvudort i förhållande till sina mindre orter är bidraget lägre.

Hämta hela pressmeddelandet i pdf-format

Redaktör: Monica Swärd

Uppdaterad: 2017-04-18

Lyssna på sidan

Kontaktperson

Monica Swärd

Välkommen att kontakta
mig för mer information!

Monica Swärd

Administrativ chef och kommunikationschef

Chef för administrativa enheten och ansvarig för den övergripande externa kommunikationen.

Skicka e-post
Telefon: 070 - 528 49 58