Meny

Stora pengar till Sörmland tack vare flera filminspelningar

Minst 660 miljoner kronor – det är det beräknade exponeringsvärdet av Sörmland i den tyska TV-serien Inga Lindström som ses av drygt sex miljoner tyskar varje vecka.

En dryg halv miljard är alltså vad det skulle kosta att köpa turistreklam för att nå ut till motsvarande publik under de år som serien pågått. Det framgår av en ny rapport som är framtagen på initiativ av bland annat Regionförbundet Sörmland, Film i Sörmland och Nyköpings kommun.  

Rapporten presenteras på Nyköpings teater idag vid ett filmseminarium där de ekonomiska effekterna av ytterligare en filmproduktion i länet presenteras. Det är filmen Puss som spelades in bland annat i Nyköping och där produktionen spenderade drygt tio miljoner kronor i Nyköping och Stockholm. Vid dagens seminarium medverkar även regissören och filmproducenten Daniel Alfredsson som gjorde såväl den första som den andra Milleniumfilmen.

När det gäller Inga Lindström-serien så har den med andra ord genererat ett stort ekonomiskt värde för hela regionen. Effekten är störst i Nyköping och andra delar av Sörmland där inspelningarna huvudsakligen har ägt rum. Serien började spelas in år 2003 och har haft cirka 100 miljoner tittare de senaste sju till åtta åren.

Syftet med rapporterna är att visa vad film- och tv-produktion betyder för den regionala tillväxten. Den ena räknar på den ekonomiska effekten av en stor tysk TV-serie och den andra visar att även en normalstor svensk filmproduktion kan betyda mycket för den lokala ekonomin.

Bakom rapporten, som är gjord av företaget Cloudberry i samarbete med Oxford Research, står också Filmregion Stockholm-Mälardalen och Stockholm Business Region Development. Båda rapporterna bifogas med detta pressmeddelande.

Här kan du läsa rapporten om Inga Lindström-filmerna

Här kan du läsa rapporten om filmen PUSS

För mer information, kontakta
Magnus Nilsson, projektledare för Filmseminariet
070 – 649 74 87

Redaktör: Monica Swärd

Uppdaterad: 2015-03-30

Lyssna på sidan

Kontaktperson

Magnus Nilsson

Välkommen att kontakta
mig för mer information!

Magnus Nilsson

Strateg

Näringslivsfrågor och EU:s strukturfonder.

Skicka e-post
Telefon: 070-649 74 87