Meny

Så här blir studie- och yrkesval naturlig del i undervisningen

Det är hela skolans ansvar att hjälpa eleverna att välja sin framtida yrkesbana. Redan i tidiga åldrar ska kunskapen om arbetsmarknaden vävas in i undervisningen. Men hur då?

Den 9 januari presenterar ett 100-tal sörmländska lärare sina idéer för att integrera studie- och yrkesvägledning i den dagliga verksamheten. De har gått en halvårslång processutbildning på temat ”Skola och arbetsliv” som är en gemensam satsning som Skolverket och Arbetsförmedlingen genomför runt om i landet.

Utbildningen ska ge personalen verktyg som underlättar för eleverna att förstå hur arbetsmarknaden fungerar och göra väl underbyggda studieval.

I Sörmland har Mälardalens högskola och Regionförbundet Sörmland, på uppdrag av sin politiska beredning för kompetensfrågor, gett utbildningen en regional prägel.

- Det här är en viktig utbildning, studie- och yrkesvägledning har varit en hjärtefråga för kompetensberedningen sedan start, säger Catharina Fredriksson (S), ordförande för regionstyrelsens beredning för kompetensfrågor tillika kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund.

- Arbetsgivare i Sörmland söker efter gymnasieutbildade tjejer och killar att anställa, särskilt med yrkesutbildningsbakgrund. För att göra studieval som leder till jobb behövs mer arbetsmarknadskunskap hos unga, fortsätter Catharina Fredriksson.

Alla goda idéer som kommit fram under utbildningen har processledarna på Mälardalens högskola sammanställt i en broschyr. Den kommer att finnas tillgänglig på plats. Dessutom lanserar Regionförbundet Sörmland en inspirationsfilm om studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar, med experter från Mälardalens högskola och lärare från Eskilstuna kommun som också varit handledare i projektet.

Här kan du se filmen.Välkommen!


Vad: Avslutning av utbildningen ”Skola och arbetsliv” som arrangeras av Skolverket, Mälardalens högskola, Regionförbundet Sörmland och Arbetsförmedlingen.
Plats: Elite stadshotellet, Eskilstuna.
Datum: Måndagen den 9 januari 2017
Tid: 08.30-15.30
Kontakt:
Anna Knutsson, strateg, Regionförbundet Sörmland, 070-2484492, anna.knutsson@region.sormland.se
Sara Hägglund, projektledare, Mälardalens högskola, 016-15 36 28, sara.hagglund@mdh.se
Mikaela Zelmerlööw, projektledare Vägledningsprojektet Skolverket, 08-5273 3449
Mikaela.Zelmerloow@skolverket.se

Redaktör: Carina Wilhelmsson

Uppdaterad: 2017-01-05

Lyssna på sidan

Kontaktperson

Anna Knutsson

Välkommen att kontakta
mig för mer information!

Anna Knutsson

Strateg

Regionala kompetensplattformen och kompetensberedningen.

Skicka e-post
Telefon: 070-248 44 92