Meny

Snabb fiberutbyggnad i Sörmland under 2016

66,45 procent av hushållen i Sörmland har nu snabbt bredband. Det innebär att Sörmland är ett av Sveriges bästa län på fiberutbyggnad och ligger nu på sjunde plats i riket.

66,45 procent av hushållen i Sörmland hade alltså tillgång till fiberbredband förra året, vilket är en ökning med 6,41 procent. Snittet för riket är 66,39 procent. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för förra året.

Men fortfarande är det en bit kvar till målet om att 95 procent i länet ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020.

Bland Sörmlands kommuner har Nyköping kommit längst med 73,89 procent fiberanslutna hushåll, tätt följd av Oxelösund som har 71,43, medan Vingåkers kommun har 47,95 procent.

Motsvarande andel för Gnesta, Katrineholm och Strängnäs är 48,71, 65,01, respektive 58,41 procent. Flen hade den snabbaste tillväxten av fiberbredband med 18,11 procent.


- Vi kan konstatera att vi har engagerade kommuner som driver utvecklingen på ett föredömligt sätt, Detta i kombination med goda relationer till de stora marknadsaktörerna. Samtidigt ser vi att många stadsnät gör stora investeringar för att möta efterfrågan. Sammantaget ger detta effekt och intresset för snabbare uppkoppling är större än någonsin, säger Göran Wide på Regionförbundet Sörmland.

Länsstyrelsen och regionförbundet har regeringens uppdrag att verka för en övergripande samordning och samverkan i bredbandsfrågor, I Sörmland finns en unik konstellation som tagit sig an regeringens koordinatorsuppdrag.

Länsstyrelsen och regionförbundet har träffat en överenskommelse som innebär att båda organisationerna svarar för den regionala samordningen av fiberutbyggnaden.

- En av de faktorer som påverkat utbyggnadstakten är vårt samarbete där vi kombinerar organisationernas styrkor och kan på så sätt verka mer kraftfullt i vår dialog oavsett om det handlar om kommuner, stadsnät, marknadsaktörer eller statliga verk. Ett kvitto på att vårt arbetssätt är framgångsrikt är att Södermanland är ett av de län som ökar mest vad gäller fiberutbyggnad på landsbygden, säger Jan Petersson, som är regional bredbandskoordinator på Länsstyrelsen.

Kontaktuppgifter: Jan Petersson jan.petersson@lansstyrelsen.se 070-510 30 71 och

Göran Wide goran.wide@region.sormland.se 072-740 22 26.

Om PTS Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning

PTS kartläggning finns på www.statistik.pts.se och underlaget finns också tillgängligt i kartformat på www.bredbandskartan.pts.se.

Om regeringens bredbandsstrategi

Regeringen publicerade i slutet av 2016 en ny strategi för ett helt uppkopplat Sverige år 2025. Strategin innehåller nya mål för bredbandsutbyggnaden:
• År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.
• År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet.
• År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.

 

Redaktör: Monica Swärd

Uppdaterad: 2017-03-20

Lyssna på sidan

Kontaktperson

Göran Wide

Välkommen att kontakta
mig för mer information!

Göran Wide

Strateg

Digitalisering och strategiska bredbandsfrågor.

Skicka e-post
Telefon: 072-740 22 26