Meny

Kompetensforum 2015

Nyhetsbild: Bild på två anläggningsarbetare.

Varje år arrangerar Regionförbundet Sörmland Kompetensforum, en konferens med aktuella frågor som rör kompetensförsörjning, det vill säga hur människors kompetens och arbetsgivares efterfrågan möts. 2015 års konferens ägde rum den 26 november i Nyköping och lockade 130 deltagare som ville lära mer om jobb- och affärsmöjligheter i samband med bygget av höghastighetsbanan Ostlänken. Nästa Kompetensforum arrangeras i slutet av november 2016, någonstans i Sörmland.

Ostlänken – en tillväxtchans vi inte vill missa!

Megaprojektet Ostlänken introducerar en ny generation järnväg i Sverige. Det ger fantastiska tillväxtmöjligheter för de regioner som banan knyter samman. Med start 2017 kommer tusentals jobbtillfällen i bygget av banan, resecentra och kompletterande vägar men också i form av arbetstillfällen kopplat till mat, logi och personliga tjänster till de som kommer att arbeta i projektet.

Om vi spelar våra kort rätt, kan Ostlänkenbygget innebär ett välbehövligt snabbspår från utbildning till arbete för Sörmlands invånare. Då krävs entreprenörer som drar nytta av den potential som bygget ger, fler relevanta yrkesutbildningar - och fler personer som vill gå dem.

Jobben hämtar vi hem tillsammans

En väl fungerande kompetensförsörjning innebär att branscher, utbildningssystem, studie- och yrkesvägledare och arbetsgivare förstår varandras roller och stretar åt samma håll. Och att samhällets behov av arbetskraft matchar individens förmågor och drivkrafter, eftersom individens val styr stora delar av utbildningssystemet idag.

Presentationer

Dagen bjöd på föreläsare och paneldiskussioner som gav olika perspektiv på utbildning och kompetensbehov i samband med Ostlänkenbygget. Här samlar vi de bildspel som visades under konferensen.

- Nuläget för projekt Ostlänken. Ali Sadeghis, projektchef Ostlänken, Trafikverket.
Här kan du se hans presentation.

- Ostlänken - en tillväxtmöjlighet. Erik Zetterlund, ordförande, Östsvenska Handelskammaren och vd, Oxelösunds Hamn AB.
Här kan du se hans presentation.

- Väljer unga fel? Alexandru Panican, docent, Handelshögskolan vid Lunds universitet. 
Här kan du se hans presentation.

- Kompetensförsörjning i byggbranschen - Det går att göra annorlunda! Jessica Löfström, vd, ExpanderaMera. 
Här kan du se hennes presentation.

- Hur kan sörmländska företag ta affärer i Ostlänkenbygget? Annika Bornström, Östsvenska Handelskammaren.
Här kan du se hennes presentation.

- Hur ge barn och ungdomar bättre kunskap om jobbmöjligheter genom samarbete skola-arbetsliv? Annika Löfgren, Cecilia Molin, Jessica Rosengren, Mälardalens kompetenscentrum för lärande.
Här kan du se deras presentation.

 

Kompetensbehoven i Ostlänkenbygget - hur blir det jobb för Sörmland?

Ostlänkenbygget innebär en stor jobbchans för Sörmland, men är vi redo att ta den? När blir behovet av arbetskraft som störst? Vilka yrken är det som framför allt kommer att efterfrågas? Och kommer vi att ha tillräckligt med utbildad arbetskraft att tillgå? Här visas ett sammanfattande bildspel över läget.

 

Vad säger folk på stan?

Även två kortfilmer om vad folk på stan känner till, och tycker, om Ostlänken togs fram. Filmerna kan du se här.

 

Redaktör: Carina Wilhelmsson

Uppdaterad: 2017-03-27

Lyssna på sidan

Kontaktperson

Anna Knutsson

Välkommen att kontakta
mig för mer information!

Anna Knutsson

Strateg

Regionala kompetensplattformen och kompetensberedningen.

Skicka e-post
Telefon: 070-248 44 92